Tips: feestdagen voor mensen met dementie

Tips: feestdagen voor mensen met dementie

Als je geheugenproblemen hebt dan is alles niet meer vanzelfsprekend. Het wordt steeds moeilijker om overzicht in de dagelijkse dingen te houden, besef van tijd of persoon. Nu de feestmaand in volle gang is merk ik dat de bewoners van ons woonhuis hier meer last van hebben. De ene dag staat er een kerstman op de stoep die de kerstbomen komt brengen en de andere dag gaan we Sinterklaas vieren. Dat kan best verwarrend zijn. Graag deel ik daarom tips: feestdagen voor mensen met dementie.

Zo had ik het met een aantal bewoners over het kerstmenu. “Wat aten jullie met kerst?” vroeg ik. Mevrouw vertelde dat ze vroeger eigenlijk altijd konijn aten met kerst. Waarop een meneer reageerde dat hij geen konijn meer wil eten. Hij had de hongerwinter meegemaakt en toen aten ze zoveel konijn, omdat er niet anders was, dat hij hier geen goede herinnering aan had.

Opvallend is dat alle bewoners teruggaan naar hun kindertijd. Ze vertellen over wat hun vader of moeder voor tradities had en wat er gegeten werd. Voor mij zo waardevol, want het kerstmenu maken we tenslotte samen. We houden rekening met de beleving van onze bewoners.

Tips: feestdagen voor mensen met dementie

De decembermaand is een periode van veel samenzijn. Veel families komen samen en worden er activiteiten gedaan, uitgebreid gegeten en eerlijk: er is veel drukte… Daarom wil ik een aantal tips delen waar je rekening mee kunt houden als jouw dierbare met dementie erbij is.

Familietradities en rust

Zijn er bepaalde dingen die u elk jaar doet met de feestdagen? Probeer die traditie dan niet te verbreken. De kans is groot dat uw naaste met dementie zich deze traditie herinnert en er waarde aan hecht. Bovendien is voorspelbaarheid rustgevend. Maak het programma niet te lang en bouw voldoende rust in voor je dierbare. Dat geeft een stuk minder onrust en zorgt ervoor dat uw dierbare echt kan genieten van de feestdagen.

Kerstdiner

Veel mensen met dementie hebben moeite met eten. Ze krijgen een minder vaste hand, eten langzamer en knoeien meer dan voorheen. Dit kan hen onzeker maken. Zorg er daarom voor dat er voor íedereen een groot servet klaarligt. Zo voelt iemand met dementie zich geen buitenstaander. Schep kleine porties op. Een groot, vol bord kan overweldigend zijn.

Praat niet teveel

Voor iemand met dementie kan het lastig zijn om een gesprek te volgen; vaak gaat het te snel en is er te veel informatie. Daarom is het goed om ook andere activiteiten te organiseren, waarbij de focus niet ligt op het voeren van gesprekken. Bijvoorbeeld samen de tafel dekken, oude foto’s bekijken en muziek luisteren… Kijk hierbij goed naar wat jouw naaste kan en leuk vindt.

Ik hoop dat mijn blog “Tips: feestdagen voor mensen met dementie” een aantal handvatten biedt. Tips waar je rekening mee kunt houden. Wil je hier over doorpraten of heb je hier vragen over, dan mag je altijd contact met mij opnemen.

Een fijne voorbereiding toegewenst,

Wendy Blacha – Locatiemanager Villa de Plataan